Muu psykologityöTerveydenhoidollinen psykologityö

Lapsen varjo kun se pelaa

Psykologi pelien ihmemaassa

Jos lapset ovat liikaa peleissä ja mediassa ym., on koko perheellä usein miettimisen paikka sen suhteen, mitä perheessä voitaisiin tehdä yhdessä ja mitä nettiperhe-elämän tilalle voisi rakentaa. Pelit, some ym. koukuttavat myös meitä aikuisia.

Some, pelit, you tube jne. aiheuttavat vanhemmille usein kinkkisiä kasvatuksellisia kysymyksiä.

Minun lapsuudessani katsottiin Pikku Kakkosta eikä internetiä ollut olemassakaan, saati älypuhelimia. Jos silloin joku olisi Pohjanmaalla, josta olen kotoisin, alkanut puhumaan, että tämmöisiä vempaimia on olemassa sitten muutaman kymmenen vuoden päästä, olisi naapurit ehkä tuumineet, että taitaa kaverilla päässä pyöriä hieman liian vinhasti. Muistan hyvin, miten ihmeelliseltä tuntui serkkuperheen videonauhuri ja Commodore 64. Enkä minä vielä niin vanha ole…! Maailma on muuttunut niin hurjaa tahtia, ettei perässä pysy. Omat lapset elävät nyt hyvin erilaisessa lapsuuden maailmassa kuin minä aikanaan. Itse kasvoin maalla, maalaistalossa, he kaupungissa, yhä digitalisoituvassa maailmassa.

 

Näihin muisteloihin halusin mennä, koska halusin itsekin pysähtyä katsomaan tätä muutoksen tilaa, jossa elämme, vähän kauempaa. Minun elinaikanani on jo tapahtunut näin suuri muutos. Entä jos kysyisin 90-vuotiaalta mummultani? Hän vasta onkin nähnyt elämää ja sopeutunut moneen. Mutta lapsemme, jotka ovat syntyneet ja kasvaneet digiaikaan, heille keski-ikäistenkin lapsuus kuuluu muinaismuistoihin.

Haluan eläytyä pohtimaan, miten tähän aikaan syntyneet lapset ja nuoret elämää ja maailmaa kokevat. Itselleni pelit, some ja youtube ovat olleet jossain määrin myös uhkaavia ja pelottavia, kuten muutos usein on. Sanon tämän ääneen, vaikka ainahan pitäisi kai olla edistyksellinen ja valmiina syöksymään uuteen. Onhan niissä paljon hyvääkin kun lähtee opettelemaan ja perehtymään! Lapset myös opettavat monissa someen liittyvissä asioissa kun vain malttaa kuunnella. Itse olen alkanut facebook:ia käyttämään aika vasta. Haluan mennä Tubeconiin, vaikka lapset eivät ehkä kehtaa lähteä kanssani. WhatsApp:n ryhmät ovat tosi kivoja ja voin pitää yhteyttä läheisiin helposti. LinkedIn auttaa verkostoitumaan työhön liittyvissä asioissa. Päässä huimasi kun luin uutisen, että jotkut ovat jo parisuhteissa robottien kanssa ja hyvin menee. Tiettyä houkuttelevuuttahan siinä on että voisi ohjelmoida toisen juuri sellaiseksi kuin haluaa… Robotti on ottamassa vastaan potilaita myös suomalaisella terveysasemalla. Jokohan joku insinööri on suunnitellut psykologirobotin? ”Päivää, olen psykologirobotti ja I`m listening” kuten yhden lempparisarjani radiopsykiatri Fraser aina avaa lähetyksensä. Viime aikoinahan ainakin lasten ja nuorten suussa suomen kielikin on alkanut englantilaistua.

 

Harvemmin muutos on pelkästään hyvää tai pahaa. Niin on digitalisoitumisenkin laita. Pelikonsoli- ja tietokonepelit, somekanavat, facebook ja internet ovat ”pienentäneet” maailmaa ja saamme paljon tietoa eri maailman kolkista ja uutisista reaaliajassa. Muistatte varmaan miten Thaimaan tsunamin aikoihin netin kautta saatiin tietoa ja pystyttiin auttamaan ihmisiä ja löytämään läheisiä hädän hetkellä. ”Kuukkeli” eli google on melkein kuin Aku Ankan Sudenpentujen käsikirja ja antaa vastauksen kysymykseen kuin kysymykseen. Jos vain muistaa olla kriittinenkin sen tiedon suhteen. Digitalisoituminen on nykyaikaa. Kunpa vain pohtisimme avoimemmin sen hyviä ja huonoja puolia.

Some, pelit, you tube jne. aiheuttavat vanhemmille kinkkisiä kasvatuksellisia kysymyksiä. Miten suojaan lastani sisällöiltä, jotka eivät sovi heille? Psykologina olen jutellut monien lasten ja vanhempien kanssa, kun erilaisten pornosivujen katselu on jäänyt vaivaamaan tai niihin on jäänyt ”koukkuun”. Netistä verkkokalvoille hulmahtaa kaikenlaista aikuisten seksuaalisuuteen liittyvää, joka hämmentäisi monen aikuisenkin, saati lapsia ja nuoria. Lastenpsykiatriassa peleihin ja sopivaan ”ruutuaikaan” liittyvistä asioista keskusteltiin melkein kaikkien kanssa. Mikä on liikaa? Missä lapsi kulkee älykännykällään tai ipadillaan? Miten opetan heitä vanhempana olemaan turvallisesti netissä kun itsekin tarvitsisin kurssin tai pari? Miten puututaan netti- tai WhatsApp -kiusaamiseen? Kun ei olla kasvokkain, haukkumiset menee pahemmin övereiksi. Joillekin taas kehittyy peli- tai someaddiktio. Joskus lapsen peli ja/tai someaddiktiosta keskustellessa lapsi sanoo ”Entäs sä äiti/isä? Sähän oot koko ajan tietokoneella.” Jos lapset ovat liikaa peleissä ja mediassa ym., on koko perheellä usein miettimisen paikka sen suhteen, mitä perheessä voitaisiin tehdä yhdessä ja mitä nettiperhe-elämän tilalle voisi rakentaa. Pelit, some ym. koukuttavat myös meitä aikuisia.

Olen halunnut siksi alkaa tutkimaan mitä näihin peleihin ja someen ym. oikein liittyy. Mediakasvattajilla on oma näkökulmansa. Uutta tutkimusta valmistuu aiheista koko ajan. Applen pääjohtaja varoittaa opetuksen liiasta digitalisoimisesta eikä halua omaa veljenpoikaansa someen lainkaan. Kalliissa yksityiskouluissa ei katsella ipadeja vaan luetaan kirjoja. Aivotutkimusten mukaan nopeaa mielihyvää aivoille antavat pelit addiktoivat aivoja huumeiden tapaan. Toisille pelit kuitenkin ovat koukuttavampia kuin toisille, miksi? Addiktioihin liittyvä perinnöllisyys selittää osan asiasta, mutta on vielä paljon sellaista, jota emme tiedä emmekä ymmärrä. Muutos on tapahtunut niin nopeasti, että tutkimustietoa tulee vasta vähitellen. Olen sitä mieltä, että tutkitaan erilaisia näkökulmia ja tutkimuksia, ja se antaa meille paremmat eväät varustautua tulevaan ja saatella lapsiamme tulevaisuuden maailmaan. Toivon, että pystymme arvioimaan realistisesti peli, internet ja somemaailmoihin liittyviä hyviä ja huonoja puolia.

Linkkejä tutkimuksiin ja lehtiartikkeleihin:

Lasten tunnetaidot – tunnistetaan emojit muttei kasvojen ilmeitä?

25.9.2017 YLE: Tietokonepelit eivät ole vain ajanviete. Pelaaminen parantaa nuorten hyvinvointia.

22.11.2017 HS: Toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti

Uutinen Applen pääjohtajasta

MLL:n Mediakasvattajan blogi:

“Alle 9-vuotiasta ei voi päästää internetiin yksin” – Näin Ruotsissa, Kiinassa ja Belgiassa neuvotaan vanhempia lasten somen käytöstä

12.12.2017 Sanna Ukkola: ”Kuin heroiinia lapsellesi”

Lapsesi ottaa mallia sinusta – 10 vinkkiä: kiinnitä näihin asioihin huomiota lapsen netinkäytössä/yle

Jari Sinkkosen vinkkejä vanhemmille peli- ja someasioissa

Mitä aivotutkijat kertovat?

Kirjoittaja on Poijun lasten ja nuorten psykologintyöstä vastaava psykologi Rauni Nousiainen

 

Vastaa