Muu psykologityöSoveltuvuusarvioinnitTyöyhteisötYleinen

Mies repii paperia jossa lukee alunperin We can't, revittyä siinä lukee We can

Nopean henkilöarvioinnin anatomia: tilaus perjantaina, raportointi maanantaina

Monet työnantajat ovat tottuneet tilaamaan rekrytointeihin liittyviä soveltuvuusarviointeja, ja osaltaan myös alistuneet siihen, että tilauksesta toimitukseen kuluva aika voi pahimmillaan olla jopa useita viikkoja. Mitä jos tuo toimitusaika tilauksesta raportointiin olisikin aina enintään 48 tuntia? Psykologipalvelu Poijussa olemme onnistuneesti tuotteistaneet tällaisen ratkaisun. Tässä kirjoituksessa kerron, miten toteutamme monimenetelmäisen, psykologin tekemän henkilöarvioinnin nopeasti – laadusta tinkimättä.

!! Tämä ei ole yksittäistapaus – teemme näitä lähes joka viikko. !!

Perjantai-ilta

Yritys saa iltapäivän päätteeksi kahdeksan henkilön haastattelukierroksen päätettyä, ja haluaa tilata psykologisen henkilöarvioinnin kahdelle, parhaaksi osoittautuneelle ehdokkaalle. Hän laittaa Poijulle sähköpostia klo 15:57, jossa hän pyytää arviointia ja laittaa liitetiedostoiksi ehdokkaiden CV:t ja tehtäväilmoituksen. Selvitämme Whatsapp-ryhmässä kuka ehtii ja haluaa tehdä arvioinnit, ja klo 16:17 sopiva psykologi on löytynyt.

Kello 16:38 psykologi on lukenut läpi tehtäväilmoituksen, ja tehnyt sen perusteella alustavan hahmotelman arvioinnin kriteereistä sekä arviointimenetelmistä. Hän soittaa rekrytoivalle esimiehelle käydäkseen tarkemmin läpi tavoiteprofiilia- ja kriteerikompetensseja, keskustellakseen sopivasta työsimulaatiosta, ja kysyäkseen erityistoiveista arviointiin liittyen. Klo 17:04 psykologi lähettää ehdokkaille sähköpostilla verkkopohjaisten ennakkotehtävien ohjeet ja lisätietoa soveltuvuusarvioinnista. Samaan aikaan hän lähettää tekstiviestit ehdokkaille, jossa hän esittää muutamaa soveltuvuaa haastatteluaikaa lauantaille ja sunnuntaille. Ehdokkaat vahvistavat sopivat haastatteluajat tekstareilla illan aikana.

Lauantai

Juotuaan aamukahvit ja käytyään perheensä kanssa ulkoilemassa psykologi huomaa ilokseen, että ehdokkaat ovat jo alkaneet tehdä ennakkotehtäviä. Klo 10:34 psykologi aloittaa kirjallisten raporttien alustavan hahmottelun, sekä haastattelussa ja työsimulaatiossa testattavien työhypoteesien luonnostelun ennakkotehtävien tulosten pohjalta. Samoin hän laatii kompetenssipohjaisen haastattelurungon, jonka avulla hän haastattelee ehdokkaita. Ensimmäinen haastattelu on klo 13, joten sitä ennen ehtii vielä hyvin syödä lounasta, ja laittaa pienimmän lapsen päiväunille.

Haastattelu pidetään videohaastatteluna Skypen välityksellä. Psykologi on perehtynyt videovälitteisen keskustelun virhelähteisiin, ja osaa näin huomioida sen vaikutuksen ehdokkaasta syntymään vaikutelmaan. Arvioinnin pääpaino onkin ehdokkaan vastausten kuuntelussa eikä niinkään nonverbaliikan tarkkailussa. Haastatteluun sisältyy myös asiakkaan hyväksymä työsimulaatio – tässä tapauksessa 15min etämyyntipalaverin vetäminen.

Pidettyään ensimmäisen haastattelun psykologi kirjaa vielä havaintoja ja alustavia analyysejä ensimmäisen ehdokkaan raporttiin, ja lopettaa työskentelyn klo 16. Lauantai-ilta voi alkaa!

Sunnuntai

Sunnuntaille klo 10 on sovittu toisen ehdokkaan haastattelu. Ehdokas ei saa Skypeä toimimaan, mutta psykologi tarjoaa nopeasti vaihtoehdoksi Facebookin videochattia, jonka avulla keskustelu saadaan nopeasti käyntiin. Haastattelun jälkeen psykologi kirjaa keskeisimmät ajatukset ehdokkaan alustavaan raporttipohjaan. Iltapäivällä ohjelmassa on vierailu kummilapsen synttäreille. Palattuaan kotiin klo 17, psykologi viimeistelee ehdokkaiden kirjalliset raportit ja lähettää ne sekä ehdokkaille että toimeksiantajalle klo 18:44. Viikonloppu on mukava päättää sählyvuoroon ja perheen yhteiseen saunavuoroon.

Maanantai

Tilaavan organisaation rekrytoiva esimies ja henkilö soittavat psykologille klo 9:03 ja käyvät läpi raporttien keskeiset sisällöt yhdessä psykologin kanssa. He haluavat vielä kuulla tarkempia perusteluita psykologin tekemille kannanotoiille ja suosituksille. Kello 12:30 toinen ehdokas soittaa vielä psykologille, ja haluaa tarkentaa yhtä lausunnossa olevaa kannanottoa. Tästä asiasta käydään noin 15 minuutin palautekeskustelu, jonka päätteeksi ehdokas toteaa nyt ymmärtävänsä asian paremmin.

Juho Toivola

Kirjoittaja on digiajan työpsykologi, joka kehittää Poijun soveltuvuusarviointiliiketoimintaa.

Vastaa